Kinder- en jeugdtherapie

15 juni 2016

Als ouder wilt u dat het goed gaat met uw kind, en dat het gelukkig is. Ook elk kind wil zich gelukkig, veilig en tevreden voelen. Soms lukt dit niet. Daarvoor kunnen verschillende redenen zijn. Kinder- en jeugdtherapie gaat ervan uit dat elk kind een goede reden heeft om te doen zoals het doet. Daarbij is elk kind uniek en heeft daarom recht op een eigen, unieke benadering en behandeling. Kinder- en jeugdtherapeut biedt die unieke behandeling.

Hoe gaat dat in zijn werk?

KIK stelt het kínd centraal en kijkt, luistert, speelt, praat of benadert het kind op verschillende manieren. De therapie richt zich zowel op de binnenwereld (het innerlijk) als op de buitenwereld van het kind. De buitenwereld, het systeem rondom het kind (het gezin, de familie, de omgeving, de school) wordt als nodig nauw betrokken. De therapeut gaat met uw kind op zoek naar de aanpak die past bij uw kind, met gebruik van zijn eigen kracht. En kiest daarbij uit een schat aan methoden en hulpmiddelen.

U kunt integratieve kinder- en jeugdtherapie overwegen bij de volgende problemen van uw kind:

  • Sociaal-emotionele problemen: bijv. faalangst, negatief zelfbeeld, angsten en fobieën, trauma´s, gevolgen van echtscheiding, rouwverwerking, gevolgen van pesten.
  • Psychosomatische problematiek: buik- of hoofdpijn, hyperventilatie, broekpoepen en bedplassen waarbij een medische oorzaak is uitgesloten
  • Aangeleerde gewoonten die een probleem zijn geworden: nagelbijten, duimzuigen, haar plukken of eten, tandenknarsen
  • Gedragsproblemen als woedeaanvallen, liegen, stelen, niet luisteren, antisociaal gedrag
  • Ontwikkelingsproblematiek: bijv. problemen met eten, slapen, zindelijkheid en leren.